Q: Is het alleen mogelijk de pieken te verminderen tijdens koude winterdagen of ook tijdens de dagelijkse pieken?
A: We kunnen kortstondig piekverbruik besparen (15min-2u) voor pieken tijdens de dag (bv. de ochtendpiek en de avondpiek). Het is echter niet mogelijk om het volledige dagverbruik te besparen, aangezien de binnentemperatuur in het gebouw dan te veel zou dalen, wat tot comfortproblemen zou kunnen leiden.
Q: Als je een piek verschuift, kan dat dan een effect hebben op de totale jaarlijkse warmtevraag van de gebouwen?
A: In de meeste gevallen zien we geen toename van de warmtevraag naarmate we de binnentemperatuur nauwkeuriger regelen. In feite zien we zelfs een lichte daling van het jaarlijkse energieverbruik van de gebouwen in de demonstratieprojecten.
Q: Is het mogelijk om opslag in de leidingen ook in kleine(re) netwerken te implementeren?
A: Hoe groter het netwerk, hoe groter de opslagcapaciteit. Elk netwerk kan thermische energie opslaan in de leidingen, maar een kleiner netwerk heeft minder opslagcapaciteit dan een groter netwerk.
Q: Welke gegevens moet u van de kant van de huisvesting krijgen? Zijn er problemen met EU GDPR? Heb je toestemming nodig voor externe controle op de behuizingen in het verwarmingssysteem? Wie heeft de controle: het nutsbedrijf of de STORM Controller AI?
A: Wij gebruiken de gegevens van de warmtemeters die reeds worden gebruikt voor de facturering, dus eigenlijk gebruiken wij geen extra gegevens. In recente netten zijn er automatische warmtemeters die de aanvoertemperatuur, de retourtemperatuur en het debiet aan de primaire zijde van het onderstation meten. In dat geval worden deze gegevens gebruikt. Wat de regeling betreft, moeten we het verwarmingssysteem en de warmtevraag van het gebouw beïnvloeden. Op de een of andere manier moet er een directe of indirecte interactie zijn met het GBS (gebouwbeheersysteem) of de regelaar van het verwarmingssubstation. De indirecte manier kan gebeuren door de buitentemperatuurmetingen te beïnvloeden. In verband met GDPR weten we nooit welke gebouwen we controleren en we traceren of aggregeren geen gegevens van individuele klanten.
Q: Voor STORM denk ik dat het een uitdaging is om te interageren met het controlesysteem van het gebouw om je optimale regelacties te laten plaatsvinden. Wat is over het algemeen de inspanning (kosten) om dit te doen? En wat is de impact voor de eigenaar?
Hoe krijg je de eigenaar van het gebouw zover dat hij meewerkt of dat hij zelfs bijdraagt in de kosten voor (noodzakelijke) hardware- en software-aanpassingen in het gebouw?
A: De kosten hangen af van het type gebouw en of het een GBS (gebouwbeheersysteem) of een andere geavanceerde regeling heeft. In kleinere of oudere gebouwen gebruiken we een alternatieve manier, bv. met extra hardware om de buitentemperatuurmetingen op te heffen. Over de gevolgen voor de eigenaar van het gebouw moet overleg worden gepleegd tussen de netwerkbeheerder en de eigenaar van het gebouw. De belangrijkste voordelen zijn in het algemeen voor de netwerkbeheerder, maar er zijn ook enkele directe voordelen voor de gebouweigenaar (we zagen een stabielere binnentemperatuur en een kleine vermindering van de warmtevraag in de demonstratie-installaties). We concentreren ons eerst op de controle van de grotere gebouwen in het netwerk met een hoger energieverbruik, en we kunnen samen met de netwerkbeheerder nagaan of we een deel van de voordelen kunnen delen met de gebouweigenaars.
Q: Als je niet weet welk gebouw je precies regelt, hoe vind je dan de optimale regeling voor het DH-net in een hydraulische weergave? Aangezien de optimale status verschillend kan zijn voor 2 identieke gebouwen aan het begin en het einde van het netwerk?
A: Voorlopig houden we nog geen rekening met de netwerktypologie en de positie van het gebouw in het net. Op dit moment negeren we de vertragingen omdat we niet inzien dat de toenemende complexiteit veel voordelen oplevert voor peak shaving.
Q: Beschikt u over een standaard nomenclatuur voor de naamgeving van elke afzonderlijke sensor in het systeem?
A: Er is standaard geen nomenclatuur voor de naamgeving van sensoren, maar de gebruiker kan voor elke sensor afzonderlijk een displaynaam instellen, zodat hij desgewenst een nomenclatuurmethodologie kan creëren.
Q: Bent u van plan om met uw FLEXharvester platform verder te gaan dan stadsverwarming, bijv. energie?
A: Ja, VITO/EnergyVille zal andere toepassingen aanbieden dan STORM District Energy Controller op het FLEXharvester platform. De volgende toepassing op onze technologische roadmap is Smart Electric Vehicle Charging. Een high-level overzicht kan hier worden gevonden
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze collega Thomas Polfliet, thomas.polfliet [at] vito.be (thomas[dot]polfliet[at]vito[dot]be), +32 14 33 58 02.
Q: Gaat u in de toekomst ook oplossingen voor elektrische flexibiliteit opnemen?
A: Ja, we zullen een reeks oplossingen voor elektrische flexibiliteit opnemen, te beginnen met "Smart Electric Vehicle Charging". Later kunnen ook oplossingen voor residentiële flexibiliteit worden verwacht.
Q: Hoe zit het met de STORM (licentie/service) kosten voor de klant?
A: Voor een FLEXharvester STORM District Energy Controller Pilot wordt een projectprijs aangeboden. Voor een FLEXharvester STORM District Energy Controller Solution of Tech Transfer worden de licentie/servicekosten voor de stadsverwarmingsnetbeheerder verrekend met de Solution Partner.
Meer informatie over prijsmodellen kunt u hier vinden.
Q: Voor welke omvang van warmtenetten of energievraag is dit een economisch interessante optie?
A: Wat een goede stadsverwarmingsnetwerkkandidaat voor een FLEXharvester STORM District Energy Controller Pilot zou zijn, kunt u hier lezen.
Q: Bestaat er een testruimte om vertrouwd te raken met het systeem en een idee te krijgen van hoe het product werkt en kan worden gebruikt in een DH-systeem dat als voorbeeld kan dienen?
A: VITO/EnergyVille heeft FLEXharvester STORM District Energy Controller geïmplementeerd in de gebouwen van VITO Mol. Kijk hier voor meer info, op slides 4-6. Dit testnetwerk is momenteel echter alleen toegankelijk voor VITO/EnergyVille. Op verzoek kunnen we kijken of we een deel van dit testgebied beschikbaar kunnen maken voor bevriende gebruikers.
Q: Wij zijn een operator van een stadsverwarmingsnetwerk en we willen een Pilot doen. Wat is de aanpak van VITO/EnergyVille?
A: Onze aanpak voor een pilootproject kan je hier terugvinden.
Q: Wij zijn een Solution Provider, hoe kunnen we het beste beginnen met FLEXharvester STORM District Energy Controller?
A: Een ISV Onboarding Package is beschikbaar, kijk hier voor meer informatie.
Q: Wij zijn een Solution Provider, wat is de capaciteit die we nodig hebben voor elk FLEXharvester technologieproduct Pilot - Solution - Tech Transfer?
A: Kijk hier voor een overzicht van de high-level kwalificaties voor een Solution Partner.
Q: Zijn er plannen om dit als een ESCO-dienst aan te bieden?
A: Nee, VITO/EnergyVille, als Technology Provider, heeft geen plannen om de FLEXharvester STORM District Energy Controller aan te bieden als een ESCO-dienst. We verwachten echter dat sommige van onze Solution Partners ESCO's als hun klanten zullen hebben.
Q: Heeft elke consument een Azure licentie nodig of is deze inbegrepen in FLEXharvester?
A: Voor FLEXharvester STORM District Energy Controller Pilot zijn de Azure-licentie en het verbruik inbegrepen in de projectprijs. Voor FLEXharvester STORM District Energy Controller Solution en Tech Transfer, worden de Azure-gerelateerde kosten gedragen door de Solution Partner.
Q: Wat moeten wij de klanten beloven/aanbieden opdat zij ons zullen toestaan enige mate van controle op hun verwarmingssysteem te krijgen?
A: Gebouweigenaren/klanten kan worden aangeboden:
- Inzichten die aantonen dat met het systeem een stabielere binnentemperatuur en een kleine vermindering van de warmtevraag kon worden bereikt;
=> we zagen een stabielere binnentemperatuur en een kleine vermindering van de warmtevraag in de demonstratiesites - Financiële compensatie voor de mogelijkheid om de thermische flexibiliteit van hun gebouw te ontsluiten;
- De stimulans om bij te dragen aan duurzaamheid, aangezien de FLEXharvester STORM District Energy Controller de CO2-reductie verbetert en een gemakkelijkere productieconnectiviteit met hernieuwbare bronnen mogelijk maakt;
- Verhoogde klanttevredenheid, aangezien de stadsverwarmingsexploitant niet alleen een financiële interactie met hen aangaat, maar hen betrekt bij de optimalisatie van het stadsverwarmingsnetwerk.