Nieuws en agenda

EnergyVille Energy Encounters - Heat - 22/06/2021

In februari en maart 2021 organiseerde EnergyVille een reeks expertdebatten, de Energy Encounters, over verschillende energiethema's. Tijdens deze debatten kwamen experts die een sleutelrol spelen bij het realiseren van deze omslag samen om te discussiëren over belangrijke onderwerpen.  We brachten verschillende stakeholders samen, die al hun uitdagingen in de energietransitie op tafel leggen. Op die manier kunnen we samen constructieve oplossingen verkennen.

Op 22 juni 2021 is een laatste sessie gepland over het thema Warmte, met sprekers van ODE, Fluvius, Hysopt, Van Marcke, Johnson & Johnson, Veolia, en Daikin.

U bent meer dan welkom om dit debat bij te wonen via livestream. Een live Q&A zal u ook toelaten om van op afstand deel te nemen aan het gesprek.

Programma
Moderator: Luc Pauwels, VRT

 • 15.00u: Welkom
 • 15.05u: Setting the scene, Johan Van Bael en Pieter Vingerhoets, EnergyVille/VITO
 • 15.15u: Panelpresentatie, Jo Neyens, ODE
 • 15.30u: Korte presentaties door panelleden
 • 15.45u: Paneldiscussie
  • Moderator: Luc Pauwels, journalist bij VRT
  • Paul Vangheel, Fluvius
  • Roel Vandenbulcke, Hysopt NV
  • Tom Prinzie, Van Marcke Engineering
  • Jo Neyens, ODE
  • Patrick Bas, Johnson & Johnson
  • Bart Allaert, Veolia
  • Luc De Smet, DAIKIN
 • 16:35u: Conclusies

Praktische informatie
Deelnemers kunnen een livestream volgen en een live Q&A zorgt ervoor dat men van op afstand kan deelnemen aan de discussie. De voertaal voor de sessies is Engels.

Schrijf je in

Johan Torfs - Mircrosoft - Presentatie op ODE webinar van 25/05/2021

25/05/2021
Johan Torfs, voor Microsoft verantwoordelijk voor kritieke infrastructuren in West-Europa, sprak op 25 mei op een webinar van ODE over de mogelijkheden van digitalisering in de energiesector. FLEXharvester, inclusief STORM energiecontroller, werd gebruikt als voorbeeld hoe Microsoft Azure kan helpen om energiekosten te besparen in een warmtenetwerk door gebruik te maken van de thermische massa van gebouwen.    

De samenwerking tussen Microsoft en VITO/EnergyVille zal meer en meer Microsoft Solution Partners in staat stellen om in de wereld van Energy Flexibility te stappen.

Klik hier om informatie te krijgen over het FLEXharverster/Microsoft partnerprogramma. 

HeatriCity in AI4Cities

05/05/2021
VITO/Energyville werd gekozen als leverancier van haar slimme regeltechnologie voor stadsverwarmingsnetwerken, voor het AI4Cities-project (https://ai4cities.eu/). Het project heeft een totale financiering van 4,6 miljoen euro, verdeeld over drie fasen, voor de ontwikkeling en implementatie van op kunstmatige intelligentie gebaseerde innovaties voor 6 deelnemende steden, Amsterdam, Kopenhagen, Helsinki, Parijs, Stavanger, en Tallinn. Dankzij de onvoorwaardelijke steun en het netwerk van Microsoft in het domein van de slimme steden, kon VITO/EnergyVille van deze opportuniteit gebruik maken.

In fase 1 zal VITO/EnergyVille de eerste in zijn soort oplossing HeatriCity ontwerpen, een intelligente regeloplossing die de lokale integratie van hernieuwbare elektriciteit maximaliseert door het beheer van de vraag naar warmte in gebouwen, tegen radicaal lage investeringskosten. HeatriCity bouwt voort op en breidt uit met STORM District Energy Controller, een beproefde oplossing voor het beheer van de vraagzijde om pieken in thermische netwerken te voorkomen. Het is een unieke oplossing die het mogelijk maakt de warmte- en de energiesector te koppelen door technologieën zoals AI, geavanceerde optimalisatiealgoritmen, internet of things (IoT) en cloud computing in één systeem samen te brengen. HeatriCity zal worden gehost als een applicatie op het FLEXharvester-cloudplatform, waarbij wordt geprofiteerd van het grote aantal functionaliteiten.

Na de eerste fase, gewijd aan het ontwerp van de oplossing, volgt een tweede fase voor prototyping. Daarna zal fase 3 voor het testen van de oplossing in twee geselecteerde steden beginnen. Het project zal tussen mei 2021 en juli 2022 worden uitgevoerd, met een totale duur van 13 maanden. Van de eenentwintig leveranciers in fase 2 komen er tien en drie in aanmerking voor respectievelijk fase 2 en 3.  

Meer info op: www.AI4cities.eu

Luc Rynders vervoegt ons team

24/04/2021
Luc Rynders is toegetreden tot het Strategic Energy Research Roadmap & Valorization team van VITO/EnergyVille.
Sinds april dit jaar heeft Luc onze rangen versterkt als Senior Product/Project Manager. Hij biedt zijn ervaring en expertise in software ontwikkeling aan om ons te helpen de producten van FLEXharvester, STORM District Energy Controller en andere producten gerelateerd aan Energie Flexibiliteit bij VITO/EnergyVille verder te ontwikkelen en te valoriseren.

Connecteer met Luc: https://www.linkedin.com/in/luc-rynders/